GİRİT´TEN ADANA´YA BİR MÜBADİL TARİHÇİSİ

Girit ve Girit Türkleri ile ilgili Haberler
Cevapla
Kullanıcı avatarı
eyuphuseyin
Site Admin
Mesajlar: 6926
Kayıt: 05 Haz 2019, 22:41
Konum: İstanbul
Teşekkür etti: 1098 kez
Teşekkür edildi: 27 kez
İletişim:

GİRİT´TEN ADANA´YA BİR MÜBADİL TARİHÇİSİ

Mesaj gönderen eyuphuseyin » 06 Eyl 2019, 21:26

GİRİT´TEN ADANA´YA BİR MÜBADİL TARİHÇİSİ
30.04.2018 11:40:52

Cumali KARATAŞ
1141572539471.jpg
1141572539471.jpg (294.14 KiB) 1414 kere görüntülendi
Baba mesleği olarak Adana´nın ilk fotoğrafçılığından yola çıkıp; Çukurova, Tercüman, Akşam gazetesinden sonra TRT´de görev alan Gazeteci-Yazar Yüksel Hançerli Adana tarihine fotoğraflarla uzanmanın yanı sıra; mübadil geçmişinden gelen bir duyarlılıkla da Girit-Adana arasında kurduğu kültür köprüsünün kilometre taşlarını bir düzüne kadar yapıttan oluşturmaktadır. Cumali Karataş

Babanız Foto Spor Adana´nın geçmişteki aşina bir fotoğrafçısı? Siz de, çizgiye basın ve iletişim noktasına taşıyarak daha ileri noktaya götüren bir gazeteci olarak onun izinden giderek, bıraktığı yerden sürdürdüğünüz fotoğraf koşusunda Girit ve Adana´nın tarihine önemli katkılar sağlamaktasınız? Diyeceğim şu ki? Baba mesleği olarak fotoğrafçılığa ne zaman ve nasıl başladınız?

---İnanın bu sorunun cevabını bende tam net olarak bilmiyorum.Ancak ilkokul üçüncü sınıfta fotoğrafçılıktan para kazandığımı hatırlıyorum.

Yereliyle, yaygınıyla hangi basın kuruluşlarında, neler yaptınız?
1142332227664.jpg
1142332227664.jpg (192.79 KiB) 1414 kere görüntülendi
Çukurova Gazetesinde Yazı İşleri Müdürü Aydın Remzi Yüregir´in yanında başladığım basın hayatım,Tercüman ve Akşam Gazetelerinin Adana bürolarında devam etti. Daha sonra tahsilim nedeniyle gittiğim İstanbul´da, o zamanlar Türkiye´nin en büyük gazetesi olan Akşam gazetesinde mesleğimi sürdürdüm.

Adana´dan Girit´e uzanan eğitimden, mutfağa kadar kitaplar yayınladınız. Kaç kitabınız oldu? İsimleri nedir?

ilk kitabım 1930-1950 Adana Fotoğraflarıdır. Ondan sonra sırasıyla, 1930´dan Günümüze Adana Fotoğrafları, Giritli Mübadillerin Son Durağı Çukurova- Parçalanmış Ailelerin Öyküsü, Adana´dan Eğitim Manzaraları, H.Yüksel Hançerli´nin Objektifinden 1970 İstanbul, ?Girit Mutfağının Çukurova'daki İzleri, Babam ve Amcam? - ?Giritli Öksüzler?, ?İstanbul 1970? ve ?Bitmeyen Aşk Girit? adlı kitaplarımı yayınladım. Ayrıca ´Giritli Mübadillerin Son Durağı :Çukurova´´isimli 40 dakikalık belgesel filmim var.
1143029884450.jpg
1143029884450.jpg (383.5 KiB) 1414 kere görüntülendi
Adana, Girit, Mübadiller ya da başka yer hakkında yapmayı tasarladığınız kitap, belgesel vb. yeni projeler var mı?

---Sağlığımın izin verdiği yere kadar devam diyorum.

İstanbul fotoğrafları peki??İstanbul 1968? isimli bir kitap da yayınlamıştınız? Çerçeve genişliyor sonuçta.. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

---İstanbul'da gazetecilik yaptığım dönemlerde çektiğim fotoğraflardan hazırladığım bir kitap.içerisinde Boğaziçi köprüsünün temel atıldıktan sonraki hali, İstanbul´dan çeşitli görüntülerin yanısıra, Deniz Gezmiş, Cihan Alptekin ve arkadaşlarına ait benim çektiğim fotoğraflar yer alıyor.

***Girit´in yanı sıra ve ondan daha çok eğitimden spora, yaşama Adana adına da çok şeyler ortaya koyuyorsunuz. Bu konuda Kültür Bakanlığı´ndan ya da yerel yönetimlerden herhangi bir beklentiniz var mı?

--- Kültür Bakanlığına kitaplarımdan ikisini sunmuştum, ikisini de 200 kütüphaneye dağıtmak üzere satın aldılar.

Fotoğraf sanatına ilgi duydunuz mu? Sergi açtınız mı, sergilere katıldınız mı?

---Zaten doğarken fotoğrafla haşır neşir olmuşuz, bu nedenle sanata ilgi duymak değil de, sanatla iç içeyiz demek daha doğru olur.

Bunun dışında başka sanat dallarıyla ilgili herhangi bir çalışmanız oldu mu?

---Yok diyebilirim

Kendisi de bir Giritli Mübadil olan sinema yönetmeni Çağan Irmak´ın konuyla ilgili yaptığı filmde kitabınızdan bir bölüme yer verdiği söyleniyor. Hangi film ve hangi bölüm bu?
1143349416354.jpg
1143349416354.jpg (276.87 KiB) 1414 kere görüntülendi
Dedemin İnsanları filminin kapanış jeneriğinde ´Giritli Mübadillerin Son Durağı Çukurova´´kitabımdaki fotoğraflar kullanıldı.Ve tabi ki teşekkür yazısı ile.

***Anavatanda olmak güzel de, yerinden yurdundan olmak zorunda kalmakta çok acı bir şey. Bunu, kardeşini, bazı yakın akrabalarını ömür boyu göremeyen babanız, sizin aile en ağırından yaşadınız. Ne demek istersiniz bu konuda?

---Çok acılar çekilmiş olabilir, ancak Giritli Mübadiller her zaman Büyük Önder Atatürk´e ve İnönü´ye minnettar olduklarını hiç unutmazlar.

Bir mübadil çocuğu olarak, babanızın ve parçalanmış ailenizin bu acılı öyküsü sizlere nasıl yansıdı?

---Ben her zaman olayların iyi tarafını görmeye çalışıyorum. Devamlı kin ve nefretle yaşamak insana hayatı zehir eder.

Belgesel çekimleriniz yanında, fotoğrafçılık ve kameramanlık da yaptınız? Peki burdan, içinde dramatik ve ilginç bir öykü ve ezeli özlem de barındıran babanızın, parçalanmış ailenizin bu büyük göçünü siz de Çağan Irmak gibi bir sinema filmi yapmayı düşündünüz mü hiç?
Yarama parmak bastınız. En büyük hayalim, ancak sponsor bulmak lazım.

Gerçekten çok güzel olur, Girit´ten Çukurova´ya, Adana´ya uzanan bu tarihi filmde özellikle rahmetli amcanız Mustafa ile Stella´nın yön ve acı değiştiren o dramatik aşk öyküsü de filmin can damarı olur. Burdan özellikle Adana belediyelerimize seslenmek istiyorum. Gelin bu tarihi fırsatı kaçırmayalım. Bu ara, film derken, romana haksızlık da yapmak istemem yani? Ayrıca, görüşmemizin sonuna gelirken de teşekkür ederim. Başka söylemek ya da eklemek istediğiniz bir şey var mı?

---Hepsini bir röportajda bitirmeyelim, bir daha ki sefere de söyleyecek bir şeylerimiz kalsın. Bu ara ben de 100. yılını geride bırakan Milli Mücadele kahramanı Yeni Adana Gazetesi´nde benimle söyleşi yaptığınız için teşekkürlerimi sunuyorum.

***H.YÜKSEL HANÇERLİ***

Zorunlu Göç/Büyük Mübadele sonucunda Çukurova bölgesine yerleştirilen Girit Mübadili Zekiye (Tuğrul) Hançerli ve İbrahim Hançerli´nin çocuğu olarak 1948 yılında Adana´da doğdu. Ziya Paşa ilkokulu, Tepebağ Orta okulu ve Adana Erkek Lisesi´nin ardından İstanbul Gazetecilik Yüksek Okulu´ndaki öğrenimini tamamladı. Öğrenimi sırasında Akşam gazetesinde foto muhabiri olarak çalıştı.
1144476292755.jpg
1144476292755.jpg (186.14 KiB) 1414 kere görüntülendi
Gazeteciliğe çok küçük yaşta başladı. Yerel ve yaygın bazı gazetelerde çalıştı. Polis/Adliye/Spor/Magazin olmak üzere her dalda gazetecilik yaptı. Yedek subaylıktan sonra TRT sınavlarına girdi. 1974 yılı sonlarında 2500 kişi arasından seçilen 11 kişi içerisinde haber kameramanı olarak işe başladı.

Kısa birdönem Ankara´da çalıştı, daha sonra Adana´ya atandı. 1997 yılında da emekli oldu. Sürekli basın kartı sahibi. Evli ve iki çocuk babası.

Yayınlanmış;

*?1930-1950 Adana Fotoğrafları,

*?1930´dan Günümüze Adana Fotoğrafları

*?Giritli Mübadillerin Son Durağı: Çukurova (Parçalanmış Ailelerin Öyküsü)

*Yüksel Hançerli´nin Objektifinden 1970 İstanbul

*?Adana´dan Eğitim Manzaraları

*?H.Yüksel Hançerli´nim Objektifinden 1970 İstanbul

*?Girit Mutfağının Çukurova´daki İzleri

*?Babam ve Amcam? - ?Giritli Öksüzler,

*Bitmeyen Aşk Girit-Parçalanmış ailelerin öyküsü -3

*Giritli Mübadillerin Son Durağı: Çukurova (Parçalanmış Ailelerin Öyküsü) adlı kırk dakikalık bir belgesel filmi bulunuyor.

*?Bitmeyen Aşk Girit?
[/size][/color][/i][/b]

http://www.yeniadana.net/kose-yazilari/ ... -2692.html
Ma ida thelis na su ğo,oste va zis çe nase
Se hrisoprasina dendra,na thetis na kimase.

Sana ne dememi istersin,yaşayıp var olman için
Altın yeşili ağaçların altında,yatıp uyuman için

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 13 misafir