RESMO DERGÀHI

Cevapla
Kullanıcı avatarı
eyuphuseyin
Site Admin
Mesajlar: 6926
Kayıt: 05 Haz 2019, 22:41
Konum: İstanbul
Teşekkür etti: 1098 kez
Teşekkür edildi: 27 kez
İletişim:

RESMO DERGÀHI

Mesaj gönderen eyuphuseyin » 21 Oca 2021, 17:58

RESMO DERGÀHI

Mustafa Dede, Hanya şubesini kurduktan sonra Resmo’ya gider ve orada ikinci şubeyi de açar (1237). Dede’nin Resmo’daki dergâh olayı bu konudaki ilk girişim değildir. O tarihten 50 küsür sene evvel orada tarikatın yayılması başlatılmışken Dede çıkagelmiş ve kendi şubesini kurmuştur.
Bu noktaları kronolojik sıra ile ele alacağız. En önce tarikatı yaymak üzere Resmo’ya gelen zat Gelibolu’nun Keşan kasabasından Seyyid Mehmet Emin Baba isminde bir mürşittir.1178 tarihinde gelmiştir, nereden geldiği belli değildir. Kasabanın dışında Veliyüddin Paşa Camii medreselerinden birinde yerleşerek tarikatın ayinini yerine getirmeye başlar. Aynı zamanda başvuran taliplere nasip vermeye devam eder. Yirmi sene kadar bu hizmeti görmüş ve 1199’da Hak’ka yürümüştür.
1201 senesinde Amasyalı Salih Dede gelir ve aynı medreseye yerleşir. O da on iki sene ayinin yapılmasında ve tarikatın yayılmasında hizmet etmiş ve 1213 tarihinde göçmüştür.
1214 senesinde Kandiye’li Kanber Baba, Antalya’nın Elmalı kazasında Abdal Musa Dergâhı’ndan gelmiştir ve o da medresede 18 sene hizmet vermeye devam etmiştir. 1232 senesinde dünyadan ayrılır.
1233’te Hanya’nın Suda adacığı halkından Hacı İbrahim Dede keza Abdal Musa Dergâhından gelir ve o da aynı medresede dokuz sene süre ile aynı hizmete devam ederek 1242’de göçüp gider.
Bu kişinin mürşitliği esnasında Mustafa Dede ikinci şubesini kurmak üzere Hanya’dan çıkagelmiştir (1237). Hanya’da yapmış olduğu gibi burada da dostları bir araya getirerek durumu anlatır ve taşıdığı mektubu gösterir. Onlar da diğerleri gibi teklifi sevinçle kabul ederler. Bunun üzerine zaviye kurulur ve aynı program maddeleri burada da esas alınır. Ondan sonra Dede Hanya’da yaptığı gibi makamına birini bırakarak Kandiye’ye kendi dergâhına döner.
Bu şekilde Resmo’nun içinde ve dışında yapılan kuruluşların ikisi de görevlerini sürdürdüler. Bir taraftan Mustafa Dede her sene Hanya’daki hizmetini bitirdikten sonra Resmo’ya gelir ve oranın da hizmetini bitirdikten sonra Hanya’ya geri döner.Yerini alan oğlu Ali ve torunu Mustafa Babalar da aynı doğrultuda hareket etmişlerdir.
Diğer taraftan Hacı İbrahim Dede de günlük işlerine ara vermez. Daha sonra yerine gelenler de aynı şekilde hizmetlerine devam ederler. Bu durum Resmo’nun şimdiki (1924) Hacı Hasan Baba Dergâhının kuruluşuna kadar devam eder. Bu dergâhın kuruluşundan itibaren Mağaralı Köy’ün şubesi kapatıldığı gibi, birbirinin ardı sıra dışarıdan gelen mürşitler de artık gelmez olur ve Hacı Hasan Baba’nın dergâhı tarikatın yayılmasında yapayalnız ve bağımsız kalır.
Hacı İbrahim Dede’nin ölümünden üç yıl sonra, yani 1245 tarihinde Sivaslı Salih Dede gelmiştir. Ve adet olduğu üzere aynı medresede kalıp mürşitlik sürmüştür. Geldiğinin ikinci senesinde Hacı Hasan Baba’nın şimdiki dergâhı yerinde kendi parasıyla bir tarla satın almış ve dergâh yapmak üzere iki göz bir evden ibaret küçük bir bina yapmıştır. Daha sonra medreseden taşınıp orada postunu serer.1251 tarihinde Hazreti Pir’in dergâhına giderek orada iken nefiri çalınır ve göçüp gider.
1253’te Seyyid Ali Sultan Dergâhı’nın ekmekçisi Sivaslı Hüseyin Dede gelir ve ardılının yapmış olduğu iki gözlü küçük eve yerleşerek burada mürşitlik yapar. Bu kişi küçük evi bir kat daha genişletip bitişiğindeki bir tarlayı da alarak bahçe yapıp imar eder. Fırdolayı bir duvar çevirerek dergâhı koruma altına alır. Dokuz senelik bir hizmetten sonra 1262 yılında Hakka yürür.
1263 yılında Kandiye’li Numanoğlu Arif Baba Pir Evi’nden çıkagelir ve o da bazı ilave inşaatlarla müesseseyi genişletir. Bu kişi yetkili ulemadan olup mürşitlikten evvel Kandiye’nin kaza vekilliklerinde bulunmuştur. Ölüm tarihi belli değildir.
Bugünkü dergâh (1924), Hacı Hasan Baba’nın eseridir. Bu muazzam eseri o yaratmıştır. Pir Evi postunda mürşit bulunan meşhur Turabi Ali Dede’nin başvurusu üzerine, Mağaralı Köy Dergâhı’nın Resmo’daki şubesi kapanır ve tarikatın ayini ile yayılma hizmetleri Hacı Hasan Baba Dergâhı’nın tekelinde kalır.

GELENEKSEL KÜLTÜRÜYLE TÜRK GİRİT
ARAŞTIRMA, DERLEME, ÇEVİRİ
Ali Ekrem ERKAL

Ma ida thelis na su ğo,oste va zis çe nase
Se hrisoprasina dendra,na thetis na kimase.

Sana ne dememi istersin,yaşayıp var olman için
Altın yeşili ağaçların altında,yatıp uyuman için

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir