HOHLÜS YAHNİSİ (SALYANGOZ)

Girit Mutfağı
Cevapla
Kullanıcı avatarı
eyuphuseyin
Site Admin
Mesajlar: 6926
Kayıt: 05 Haz 2019, 22:41
Konum: İstanbul
Teşekkür etti: 1098 kez
Teşekkür edildi: 27 kez
İletişim:

HOHLÜS YAHNİSİ (SALYANGOZ)

Mesaj gönderen eyuphuseyin » 16 Eki 2020, 16:32

Hohlus yahnisi 007.jpg
HOHLÜS YAHNİSİ (SALYANGOZ)
4-5 KİŞİLİK MENÜ


MALZEMELER:

1.KG.HOHLÜS
1.Kabak
3.Domates
2.Adet kuru soğan
6-7 diş sarımsak
2.Adet yeşil biber

YAPILIŞI:

Toplanan iri salyangozlar,4-5 gün tel kafeste kepek içerisinde canlı olarak bekletilir ve yediği acı otlar temizlenir.
Sonra bol su ile yıkanır ve içerisinde su kaynayan tencerede on dakika haşlanır, ve süzgeçle dışarıya alınır.
Ayrı bir tencerede, soğan, sarımsak, domates ve küçük doğranmış kabak karışımı zeytin yağında sotelenir.
Daha sonra hohlüsler ilave edilir.Az miktarda su takviyesi ile kapak kapatılır, 20-25 dakika pişirilir.Salyangozları
Yemek için eşkiden Giritliler çatalın bir ucunu eğerlerdi.

Girit’te pazarlarda bolca rastlanan hohlüs,bugün maalesef Anadolu’ya yerleşen mübadil torunları tarafından eski cazibesini
Yitirmiş durumda. Ancak bugün, gerek kozmetikte, gerekse tıp alanında salyangoz bolca kullanılmakadır.

Kaynak:
GİRİT MUTFAĞININ ÇUKUROVADAKİ İZLERİ KİTABI
Yazar:H.Yüksel HANÇERLİ

Ma ida thelis na su ğo,oste va zis çe nase
Se hrisoprasina dendra,na thetis na kimase.

Sana ne dememi istersin,yaşayıp var olman için
Altın yeşili ağaçların altında,yatıp uyuman için

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir