MAKEROS MUHAREBESİ

Osmanlı Dönemi Girit Türk Tarihi
Cevapla
Kullanıcı avatarı
eyuphuseyin
Site Admin
Mesajlar: 6926
Kayıt: 05 Haz 2019, 22:41
Konum: İstanbul
Teşekkür etti: 1098 kez
Teşekkür edildi: 27 kez
İletişim:

MAKEROS MUHAREBESİ

Mesaj gönderen eyuphuseyin » 22 Oca 2021, 14:02

MAKEROS MUHAREBESİ
Osmanlılar’ın hudut başlarında, özellikle Venedik deniz kuvvetlerinin merkezi olan Suda Limanı’nın sahiline hakim noktalarda ve Apokoron ordugâhı civarında inşa ettikleri istihkâmlardan Venedikliler endişelenmeye başlar. Venedikliler, Resmo yöresine her an yapılması beklenen saldırının pek yakında başlatılacağının işareti olan bunca sefer hazırlıklarına karşı alabilecekleri tedbirleri yeniden gözden geçirirler. Osmanlılar, erzak ve diğer ihtiyaçlarını civar köylerden elde etmektedirler. Venedikliler, Osmanlılar’ın bu köylere gitmek için kullandıkları yolları kesip, Osmanlılar’ın ada yerlileriyle buluşmalarını önlemek için bir plan tasarlarlar. Planlarını gerçekleştirmek üzere geçit yeri olan Makeros ve Nohorbo köyleri arasındaki yolun iki yanına siperler kazarak Venedik’in vilayet askerlerinden oluşan bir birliği buralarda yerleştirirler.
Hüseyin Paşa, durumu öğrenir öğrenmez Küçük Hasan Paşa’yı 1.300 piyade ve 200 süvari ile yollayarak Venedikliler’i bu siperlerden kovup uzaklaştırmasını ister.
Hasan Paşa, Makeros Köyü civarındaki mevzilere geldiğinde askeri üç kısma ayırarak önemli gördüğü noktalarda yerleştirir ve karşı tarafa ateş emri verir. Taraflar çatışmaya başlar. Beş saat devam eden muharebe sırasında paşa yakaladığı her fırsatı değerlendirerek, yeri geldiğinde karşı siperlere karşı hücum emri verir. Osmanlı askeri büyük bir azim ve cesaretle metrislere dalıp Venedikliler’i tarumar eder. Bozguna uğrayan Venedikliler’in büyük bir bölümü, kolay kaçabilmek için tüfeklerini sağa sola fırlatarak, emin bildikleri civardaki kayalık dağlara tırmanıp gözden kaybolurlar.
O sırada, bir Rumeli beyinin oğlu olan Bektaş bey gözüne kestirdiği bir Venedikli subayın arkasından koşup yakalar. Subayın direnmesi üzerine boğuşmaya başlarlar. Bir aralık ikisi birden bir yarın içine yuvarlanıp düşer. En sonunda Bektaş bey galip gelerek yakaladığı subayı arkasından yardıma koşan askerlere teslim ederken alnının ortasına aldığı bir kılıç darbesinin etkisiyle yere yığılarak bayılır ve askerler tarafından oradan alınarak güvenli bir yere götürülür.
Osmanlılar bu muharabede şanlı bir galibiyet elde ederek yedi top, 17 kılıç ve kaçanlardan arta kalan 145 tüfek ile 23 esiri yanlarına alıp ordugâha dönerler. Topluca Gazi Hüseyin Paşa’nın çadırı önüne gelerek esirleri ve ele geçirmiş oldukları silahları kendisine sunarak zaferlerini ilan ederler.
Paşa, sevgili yoldaşı Hasan Paşa’yı değerli bir samur kürk ve bol bahşişle ödüllendirir. Bektaş bey’in de yanına giderek hatırını sorarak cerrahlar görevlendirip, bizzat tedavisiyle de ilgilenir.
Makeros zaferinden dört gün sonra casuslar vasıtasıyla alınan bilgilere göre, Venedikliler, birbirini takip eden bozgunlarını, Osmanlılar’ın her harekette bir hisar veya bir hakim nokta zapt ederek günden güne başarıyla ilerlemelerini ve artık Resmo bölgesine geçmek için yapılan hazırlıkları görerek, pek yakın bir zamanda uğrayacakları taarruz harekâtına karşı tedbir alınması için büyük bir gayret içerisinde aceleyle işe koyulmuşlardır. Osmanlı ordusunun geçeceği Dramya köyü ile Acı su ırmağı arasındaki yolun beş noktasında art arda üç sıra siper hazırlarlar ve her birine 1000’in üzerinde asker yerleştirirler. Ayrıca Osmanlılar’ın hareketini gözetmek için de birkaç müfreze çıkarırlar.
Venedikliler savunma hazırlıkları ile uğraşırken, Gazi Hüseyin Paşa da saldırı harekâtı için gereken arazi keşiflerini yapmak üzere Küçük Hasan Paşa ile birlikte gitmeyi kararlaştırmış, hatta yanlarına alacağı keşif kolunun hazırlanmasına da emir vermiştir. Gazi Hüseyin Paşa, hudut bölgesi etrafında Venedikliler’in ileri karakol müfrezelerinin dolaşmakta olduğunu haber alınca, Venedikliler’i oralardan uzaklaştırarak, ordunun güzergâhını güven ve koruma altına almaya koyulur. Bu iş içinde yine Küçük Hasan Paşa’yı, piyade ve süvariden oluşan bir kuvvetle görevlendirir.
Hasan Paşa, Acısu civarındaki yoldan geçmekteyken beş altı yüz kişilik bir piyade ve süvari müfrezesine rast gelerek çatışmaya girişir.Çok kanlı geçen bu çatışmanın ardından Osmanlılar galip gelerek birçok silah ve at ele geçirdikleri gibi, 75 baş ile 20 zırhlı Venedik askerini esir alıp ordugâha dönerler.

USTAZADE YUNUS BEYİN GİRİT FETHİ TARİHİ
OSMANLI VENEDİK GİRİT SAVAŞLARI
EDİTÖR
Ali Ekrem ERKAL
Not:Makeros Muharebesi'ni yalnız Gazavat-ı Girid veriyor. Diğer mehazlarda bu konuda bilgi yoktur. Bektaş bey'in de akibeti anlaşılamadı.

Ma ida thelis na su ğo,oste va zis çe nase
Se hrisoprasina dendra,na thetis na kimase.

Sana ne dememi istersin,yaşayıp var olman için
Altın yeşili ağaçların altında,yatıp uyuman için

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir